Special

Wat zijn de 10 grootste waterattracties van Nederland?

Met het warme weer is afkoelen in een pretpark een leuke bijkomstigheid. Niet elk park heeft grote waterattracties in het attractieaanbod daarom hebben wij een top 10 met de grootste waterattracties voor je gemaakt. Vergeet ons niet te volgen op Facebook.

1. Crazy River // Walibi Holland

Crazy River is gebouwd in 1994 door MACK Rides in opdracht van Walibi Flevo. Het is de langste wildwaterbaan van het type logflume van de Benelux. Flashback in Walibi Belgium heeft exact dezelfde lay-out, waardoor hij net zo lang is. De attractie heeft drie afdalingen; twee kleine en één van 23 meter.

De Crazy River was in de tijd van Walibi Flevo de hoofdattractie van het themagebied “Canada”. Tegenwoordig bevindt de wildwaterbaan zich in het themagebied “Zero Zone” in Walibi Holland.

Baanlengte524 m
Maximale hoogte23 m
Ritduur3 min 24 sec
Capaciteit1250 personen per uur

2. Sungai Kalimantan // Avonturenpark Hellendoorn

Sungai Kalimantan is een rapid river in het Nederlandse attractiepark Avonturenpark Hellendoorn.

De baan opende in 1997 en werd gebouwd door het toenmalige Bear Rides, tegenwoordig Swiss Rides geheten. Sungai Kalimantan is met 480 meter de langste Rapid River van Nederland. Binnen de Benelux is alleen Radja River in Walibi Belgium langer.

De ronde boten hebben 6 zitplaatsen en de attractie is toegankelijk voor iedereen langer dan 140 cm en voor kinderen tussen de 90 en 140 cm onder begeleiding van een volwassene.

Baanlengte480 m
Aantal voertuigen12 boten
VeiligheidsbeugelGeen
Capaciteit6 personen per boot

3. Djengu River // Attractiepark Toverland

Djengu River is geopend in april 2013 ter gelijkertijd met het themagebied de Magische Vallei en verschillende attracties in dit themagebied. Het is een van de grootste attracties van Toverland en de vierde waterattractie. De bouw van de attractie begon in 2012. Het themagebied waar Djengu River in te vinden is staat in het teken van de Dwervels, een fictief volk. De thematisering omtrent de attractie draait volledig omtrent de Dwervels. Op verschillende plaatsen langs en rondom de attractie staan animatronics van de Dwervels opgesteld. 

Djengu River is gebouwd door Hafema en heeft een lengte van 460 meter. De bootjes overbruggen op die afstand een verval van 5,5 meter in vier minuten: dat geeft een maximale snelheid van 16 kilometer per uur. Met tien bootjes heeft deze attractie een capaciteit van 918 personen per uur. De rapid river heeft verschillende baanelementen zoals een watergordijn, waterval, tunnel en stroomversnellingen. Tevens wordt er gebruikgemaakt van neveleffecten

Topsnelheid16,2 km/u
Baanlengte450 m
Maximale hoogte5,5 m
Ritduur2:40 minuten
Capaciteit918 personen/uur
9 personen/boot
Onride fotoAanwezig

4. Expedition Zork // Attractiepark Toverland

Expedition Zork is een boomstamattractie in het Nederlandse Attractiepark Toverland en staat in het themagebied Wunder Wald. De boomstamattractie is afkomstig van de Duitse attractiebouwer MACK Rides. Expedition Zork staat in het westelijke deel van het indoor themagebied Wunder Wald. Het traject ligt deels buiten en deels in de hal en kent twee afdalingen.

Baanlengte398 meter
Maximale hoogte15 meter
Ritduur225 seconden
Capaciteit6 personen/boot
Onride fotoAanwezig

5. Wild Waterval // Avonturenpark Hellendoorn

Wild Waterval (eerder Canadian River) is een boomstamattractie in het Nederlandse attractiepark Avonturenpark Hellendoorn.De baan opende in 1982 en werd gebouwd door het toenmalige MACK Rides. Wild Waterval was de eerste boomstamattractie die in Nederland werd gebouwd.

De boten hebben tot 5 zitplaatsen achter elkaar en de attractie is toegankelijk voor iedereen langer dan 120 cm en voor kinderen tussen de 90 en 120 cm onder begeleiding van een volwassene. Om het in en uitstappen te versnellen gebruikt Wild Waterval een dubbel station.

Baanlengte390 m
Maximale hoogte12 m
Ritduur3 minuten
Aantal voertuigenMax. 14 boten
VeiligheidsbeugelGeen
CapaciteitMax. 5 personen per boot
Onride fotoAanwezig

6. El Rio Grande // Walibi Holland

De El Rio Grande is gebouwd in de winter van 1994 na de overname van Flevohof door Walibi Flevo. De baan is 375 meter lang en is gebouwd in Noord-Amerikaanse stijl. De baan is gebouwd door Vekoma. 

LocatieWalibi Holland
Soort attractieRapid river
Bouwer(s)Vekoma
Nieuwe boten 2017: Hafema
OpdrachtgeverEddy Meeùs, Walibi Group
StatusGeopend
Opening1994
Eigenschappen
Baanlengte375 m
VeiligheidsbeugelGeen

7. Piraña // De Efteling

Piraña is een rapid river in het Nederlandse attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel. De attractie, met de werknaam ‘Rapid River’, werd op 18 mei 1983 officieel geopend door mr. Pieter van Vollenhoven en kreeg toen zijn huidige benaming. Andere namen die bedacht waren voor de attractie en waarvoor Ton van de Ven een logo had gemaakt, waren Kon Tiki en Uru Bamba. De Piraña is de eerste rapid river van Europa die geopend werd.

Topsnelheidmax. ca. 20 km/uur
Baanlengte350 m
Maximale hoogteverval 3 meter
Ritduurongeveer 5 min
Aantal voertuigen45
Capaciteitca. 2000 gasten per uur

8. Ripsaw Falls // Attractiepark Slagharen

De wildwaterbaan bevindt zich in het begin van het park, naast de ingang. In het jaar 1992 is deze baan gebouwd door Reverchon. De attractie heeft twee hellingen, bij één daarvan wordt gefotografeerd. Een ritje duurt twee minuten en vijf seconden en er is plaats voor vier personen in de boot.

Ritduur02:05
VeiligheidsbeugelGeen
Capaciteit4/5 personen per boot
Onride fotoAanwezig

9. Splash //  Attractiepark Duinrell

Splash is een shoot-the-chute in het Nederlandse attractiepark Duinrell.

In de in 1992 geopende attractie kunnen bezoekers kiezen voor een open of overdekte boot. Splash is de tweede moderne Shoot-the-Chute in Europa en de eerste in Benelux. In Frankrijk was in 1989 de Grand Splatch in Parc Astérix de eerste moderne Shoot-the-Chute in Europa.

In deze boot is plaats voor maximaal 20 bezoekers, waarna de boot wordt opgetakeld naar een hoogte van vijftien meter, waarna de afdaling plaatsvindt. Tijdens de afdaling wordt een snelheid van circa 55 km/u gehaald.

Toeschouwers van de attractie kunnen onderaan de ‘glijbaan’ achter een scherm staan.

Topsnelheid55 km/u
Baanlengte228 meter
Maximale hoogte15 meter
Veiligheidsbeugelheupbeugel

10. Jungle River // Familiepark Drievliet

Jungle River is een boomstamattractie in het Nederlandse attractiepark Familiepark Drievliet. De attractie is gebouwd door Reverchon en geopend in 1997.

Bezoekers dienen in een “boomstam”, waar voor maximaal vier bezoekers plaats is, plaats te nemen. Deze boomstam wordt over een traject van 225 meter tot tweemaal toe opgetakeld met een lopende band, waarna na elke optakeling een afdaling volgt. De eerste afdaling is 7 meter hoog. De tweede afdaling is de hoogste van de twee en heeft een hoogte van 12 meter. Direct na de tweede afdaling wordt een foto genomen van de bezoekers die men bij de uitgang kan kopen.

Laat meer zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button