Kermis

Waarom de kermissen wél door moeten gaan

Alle kermissen in de regio Midden- en West-Brabant gaan tot zeker 1 november niet door. Verspreid door het land gaat de ene kermis door en in een nabij gelegen dorp weer niet. Is dit het gevolg van bange burgemeesters of gaat dit ergens anders om? In dit artikel zullen we duidelijk maken waarom de kermissen wél door moeten gaan.

Gerelateerde artikelen

De kermis is veilig vermaak

In juli was de eerste kermis sinds de lockdown een feit, de primeur was voor Moergestel. Vanaf dat moment kwamen de kermissen weer langzaam op gang en de exploitanten hoopte de schade voor dit jaar te kunnen beperken. Niet veel later kwamen de eerste afmeldingen vanuit diverse gemeentes en zijn het aantal kermissen die wel doorgaan een fractie van het aantal van een normaal jaar. Zijn er lokale corona uitbraken geweest na een kermis? nee. Is de IC druk verhoogd sinds de uitbraak? nee.

De pretparken mochten eerder open en gebleken is dat dat geen besmettingshaarden zijn. De Efteling laat ongeveer 15.000 bezoekers tegelijk toe in het pretpark, elke dag weer. Dat is op weekbasis een slordige 105.000 bezoekers uit Nederland, België en Duitsland. Deze mensen staan vrij dicht op elkaar gescheiden door een plexiglas spatscherm maar 1,5 meter afstand is onmogelijk 100% te garanderen. Tel daarbij op dat de Efteling ook attracties heeft die “indoor” zijn.

Met bijna een half miljoen mensen per maand levert dat geen uitbraak op. Terecht dat de pretparken dus gewoon open mogen blijven en de bezoekers mogen ontvangen.

Met argusogen werden de besmettingscijfers nauwlettend in de gaten gehouden na de Tilburgse kermis want met zoveel mensen bij elkaar moet er wel een uitbraak komen zei viroloog Ab Oosterhaus. De uitbraak bleef uit.

De kermisexploitanten hebben de kermissen die wél door zijn gegaan erg goed neergezet. Bij elke attractie staat een desinfectie pomp, er spelen jingles om 1,5 meter afstand te houden, minder bezoekers op het terrein, er lopen beveiligers en handhavers om overal te controleren, de openingstijden zijn over het algemeen korter…

Steun de kermisexploitanten

Burgemeesters van Nederland besef goed welke consequenties er aan een afgelasting hangen. De exploitant heeft in die periode waarschijnlijk geen inkomsten omdat de kermissen kleiner en compact gehouden worden waardoor er geen plaats meer is. Mogelijk wilt u na deze crisis weer een kermis in uw gemeente organiseren. Maar wat als die zelfde exploitant failliet is doordat hij geen of te weinig inkomsten heeft kunnen genereren om zijn bedrijf boven water te houden. Als iedere gemeente dit doet dan is er binnenkort geen kermis meer in Nederland.

Hoe kunt u als burgemeester de kermis exploitanten steunen?

  • Organiseer die kermis, desnoods op een terrein buiten het centrum
  • Geef korting op het staangeld
  • Denk in oplossingen
  • Steun de exploitanten

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is zelf het levende bewijs dat de 1,5 meter maatregel soms niet goed na te leven is. Ons bericht aan u, burgemeester, is dan ook wees hier niet te streng in voor de exploitanten. Als bezoekers zich niet aan deze regels houden spreek deze bezoekers dan aan of verwijder ze van het terrein. Als een kleine groep zich hier niet aan wil houden is het niet eerlijk tegenover de exploitant en de bezoekers die hun uiterste best doen, toch?

Een kermis afgelasten heeft zoals eerder vermeld grote gevolgen. De inwoners missen vermaak bij huis en de exploitanten hebben moeite hun bedrijf overeind te houden. Er zijn geen bewijzen dat een kermis een gevaar is voor de volksgezondheid. Er is geen bewijs dat een kermis de kans op corona verhoogd, sterker nog, de besmettingen die er wel zijn lijken vooral in de privésfeer te ontstaan.

Kom op burgemeesters. Help de kermis deze crisis door!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button