Special

Hoeveel wielen heeft een achtbaan?

Een achtbaan is misschien wel een van de veiligste manieren om mensen te transporteren. Naar verhouding gebeuren hier de minste ongelukken mee en dat heeft onder andere te maken met de manier hoe deze gebouwd zijn. In de industrie zijn er verschillende fabrikanten waaronder Mack Rides, Intamin Amusement Rides, Schwarzkopf (inmiddels failliet), Zierer, het Nederlandse Vekoma en achtbaan koningen het Zwitserse Bolliger & Mabillard.

In dit artikel lees je precies hoeveel wielen een achtbaan heeft en hoe deze precies werken.

Wat zijn de functies van achtbaan wielen?

Het belangrijkste antwoord op deze vraag is natuurlijk: zorgen dat de achtbaan niet van de rails af gaat. Elke fabrikant gebruikt een andere opstelling maar over het algemeen vind je op een achtbaan drie verschillende type wielen. Een achtbaan heeft loop wielen, side friction wielen en up-stop wielen.

De loop wielen dragen het ‘bakje’ en jou natuurlijk. Het bakje noemen ze in de industrie ook wel een ‘coach’. De side friction wielen zitten aan de zijkant van de rails en helpen om de trein in het midden van de rails te blijven. Zo blijft de trein op de baan als er een bocht gemaakt moet worden.

De up-stop wielen zorgen er voor dat de achtbaan aan de rails blijft hangen in een looping of een ander element waar de zwaartekracht aan de trein trekt. Deze wielen kun je aan de onderkant van de rails vinden.

  1. Loop wielen.
  2. Wrijving / side friction wielen.
  3. onder wrijving (of up-stop) wielen.

Hoeveel wielen zitten er op een coach?

Het grootste deel van alle achtbanen hebben dus drie soorten wielen die de trein op de baan houden. Van alle soorten wielen zitten er minimaal twee per kant. Elke set kun je vinden op elke hoek van de coach. Dus links-voor, rechts-voor, rechts-achter en links-achter heb je deze sets.

Als we er van uitgaan dat elk wiel er twee keer op zit per set dan heb je dus 6 wielen per set. Per coach zul je dus 24 wielen aantreffen. Om te kunnen zeggen hoeveel wielen er op een achtbaan zitten moet je weten hoeveel ‘coaches’ een trein heeft. Omdat dit bij elke achtbaan anders is is dat dus niet goed te zeggen.

De meeste achtbanen hebben wel 6 coaches in de trein waardoor je ongeveer kunt zeggen dat achtbanen ten minste 144 wielen hebben.

Laat meer zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button